Chystáte se s přáteli grilovat a přemýšlíte, čím je překvapit a jaké dobroty na gril připravit? Rozhodně vyzkoušejte grilované mořské plody, myslete také na klasiku v podobě domácích hamburgerů a vyzkoušejte kuřecí nebo vepřové maso s netypickým kořením. Uvidíte, že si opravdu pochutnáte a vaši blízcí budou okouzleni jednoduchými, ale chutnými recepty.
Kuřecí na kardamonu
Potřebujete
500 g kuřecích prsou
5 lžic olivového oleje
půl lžičky kardamonu, zázvoru a kari
lžička ořechů a čerstvé bylinky
sůl a pepř
Postup
Kuřecí maso nakrájejte na plátky, osolte, mírně opepřete a vložte do marinády, kterou připravíte smícháním olivového oleje, strouhaných ořechů, koření a čerstvých bylinek dle chuti. Nechte alespoň dvě hodiny v lednici a při grilování použijte brikety, díky kterým bude oheň dlouho žhnout a maso se tak bude propékat pomalu a rovnoměrně.
Kotlety s kurkumou
Potřebujete
500 g vepřové kotlety
100 ml oleje
půl lžičky kurkumy, mletého zázvoru, pepře a špetku chilli
hrst bazalky, saturejky a petrželky
4 stroužky česneku a lžička citrónové šťávy
Postup
Kotlety pořádně naklepte a vložte do marinády. Tu si připravte smícháním oleje, bylinek, koření a prolisovaného česneku. Přidejte i citrónovou šťávu. Kotlety nechte v marinádě asi 3 hodiny. Grilujte doměkka na rozpáleném grilu, grilovacím kameni nebo také na mřížce v krbu.
Burger s pažitkovým dipem
Potřebujete
500 g mletého hovězího masa
olivový olej, sůl a pepř
na dip
3 lžíce zakysané smetany, lžíce pažitky, sůl
Postup
Maso smíchejte se solí a pepřem. Prohněťte a vytvořte burgery. Grilujte z obou stran na grilu, kde můžete topit dřevěným uhlím, ale mnohem víc se osvědčily dřevěné brikety. Jedná se o ekologické topivo, které je naprosto bez chemie. Poté ze zakysané smetany, pažitky a špetky soli připravte osvěžující dip. Podávejte v housce se zeleninou.
Speciální krevety
Potřebujete
10 velkých krevet
2 stroužky česneku a petržel
šťáva z citronu a lžíce olivového oleje
na omáčku
400 ml pasírovaná rajčata
česnek, olivový olej a starší pečivo
Postup
Krevety oloupejte, smíchejte s česnekem, olivovým oleje, šťávou z citronu a petrželkou. Napichujte na špejle a opékejte na grilu. Omáčku si připravte smícháním pasírovaných rajčat, česneku a přidáním staršího pečiva. Rozmixujte a podávejte jako salsu ke krevetám.
Vyzkoušejte nové recepty a pozvěte přátele, kterým připravíte příjemné posezení a zážitek pro všechny jejich chuťové buňky. Nebojte se grilovat na briketách, které jsou efektivnější než obyčejné dřevo. Co se týče alternativ k používání dřeva, existuje varianta i k večernímu posezení u krbu. Pro tyto okamžiky zvolte využití dřevěných pelet, jistě budete nadšeni.
Komentáře