Zajímavosti

Jak vybrat to nejlepší víno

Základní známé dělení vína je na bílé víno, červené a růžové víno. Každé z těchto vín má jiné specifika a vlastnosti. Inspirujte se různými druhy vín a nechte si poradit, jak vybrat to nejlepší víno. Překvapte sebe i své přátele nově nabytými informacemi.

Bílé, červené nebo růžové

Růžová vína se hodí na osvěžení, ale také k dennímu popíjení. Patří mezi nejoblíbenější vína žen, protože rosé bývá často velmi jemné a sladké. Nejoblíbenější jsou bílá vína, například Chardonnay, Tramín nebo Pálava. Aromatické víno je nejčastěji červené, a hodí se spíše k večernímu popíjení, případně ke kořeněnému a sytému pokrmu. Nejchutnější vína, co se týče bílých vín, bývají mladší ročníky, kdežto u červených vín platí spíše pravidlo – čím starší, tím lepší – měla by se nechat odležet a neotvírat dřív než dva roky po sklizni.

Jak vybrat

Pokud chcete vědět něco víc o daném víně, vždy čtěte pozorně etiketu. Vítanou cestou, jak získat informace, je poradit se s vinařem, popřípadě při nákupu ve vinotéce. Díky radám od odborníků byste již nikdy neměli sáhnout vedle a vždy si tak užijete pohodu s dobrým vínem přesně podle vašich chuťových buněk. Z etikety se můžete dozvědět původ hroznů a informaci o tom, jestli je víno suché, polosuché, polosladké či sladké a dále také označení výrobkové řady, odrůdu, druh vína, ročník sklizně, číslo výrobní šarže, údaj o obsahu cukru a také údaj o obsahu alkoholu a objem láhve.

Výběr dle příležitosti

Samozřejmě můžete víno vybírat také podle toho, k jaké příležitosti jej chcete použít. Víno nesmí svou intenzitou přebít chuť pokrmu a naopak. Obecně platí, že k jemným jídlům se podávají jemná vína a čím je pokrm výraznější, tím aromatičtější a výraznější víno jej může doplnit.

Podle obsahu cukru

Víno volte také podle obsahu cukru. Podle něj se víno dělí na suché, polosuché, polosladké a sladké víno. Suché víno milují opravdoví milovníci vína. Toto víno je nejvhodnější pít i tehdy, pokud se snažíte o štíhlou linii. Polosuché víno se liší podle odrůdy, některé se může zdát sušší, některé sladší. Pokud máte rádi příjemné a sladké víno, tak volte polosladké, které je bohaté na přírodní cukr. Pokud zakoupíte levnější sladké víno, můžete být zklamaní, protože je často doslazováno uměle. Tato sladká vína se většinou popíjí v malém množství a často se servírují jako přípitek.

Výběr pomocí smyslů

Pokud chcete zjistit chuť, vůni a kvalitu vína, tak si zkuste přivonět a zkoumat aroma. Někdo dokáže poznat víno jen podle základní vůně. Můžete pocítit květinové, ovocné nebo rostlinné tóny vína. Víno posuzujte také pohledem. Tak poznáte barvu a čirost vína, což vám může pomoci určit stáří a zralost vína. Poslední způsob, jak zkoumat víno, je chuť. V létě vás potěší a osvěží lehká bílá vína s menším obsahem alkoholu, v zimě vám zachutnají červená vína se silnou a plnou chutí.

Komentáře