Možná jste už z úst svých rodičů slyšeli něco o Medvědí krvi. Já jsem osobně v dětství vůbec netušila, že se jedná o víno, které bylo v dobách socialistické éry tak oblíbené. Nyní ovšem nabývá znovu na oblibě a to hlavně díky své velmi jedinečné chuti. Toto polosuché červené víno je směsí odrůd Merlot i Cabernet Sauvignon a jeho typickou červenou až karmínovou barvu získalo díky slupkám z hroznů. Domovinou tohoto vína je území Bulharska konkrétně oblast Trácké nížiny.
Pokud si i vy myslíte, že kvalitní víno se musí zaručeně řídit cenou, pak čtěte dál, protože kvalitní víno najdete i mezi těmi levnějšími kam Medvědí krev zaručeně patří.
Jak poznat kvalitní červené víno
Barva – hraje nejdůležitější roli a měla by být od světle rubínové až po temně rudou. Nekvalitní víno poznáte hned, a to díky jeho nahnědlým nebo šedivým odstínům.
Vůně – je dalším ukazatelem jak snadno rozpoznat opravdovou kvalitu vína. V těch nekvalitních ucítíte cizí štiplavé pachy, které mohou mít dráždivý dozvuk, který je znakem vysokého obsahu těkavých látek. Naopak nezávadné a velmi typické pro kvalitu je květinové, ovocné nebo minerální aroma
Chuť – tohle je složitější ukazatel, protože každý z nás má jiný vkus a dává přednost jinému typu vína. Nikdy byste ovšem neměli na svém jazyku cítit nepříjemně kovovou a trpkou chuť, která může být způsobena velkým množstvím železa či mědi. Ani nadbytek kyseliny octové nepřidá vínu tu pravou chuť, naopak ho zkyseluje a poškozuje. Orientovat se podle chuti může být však pro laika náročné, ale určitě stojí za to trénovat a zdokonalovat se.
Čistota – víno by mělo být na první pohled jiskrné a čiré. Nic by ho nemělo zakalovat, pokud se ovšem nejedná o burčák. V zakaleném vínu jsou přítomny mikroorganismy a dochází tak k zhoršení chuti.
V neposlední řadě musíte mít z vína celkově dobrý dojem, víno vás musí zaujmout a i po prvním doušku musíte chtít znovu ochutnat.
Všechny tyhle předpoklady má i dlouhodobá tradice Medvědí krve, která kromě kvality zajišťuje také skvělou cenu a lze z něho udělat všemi milovaný svařák. Horké nápoje budou za měsíc vyhledávaným zahřátím, a proto nezapomeňte na toto skvělé víno a určitě ho ochutnejte a zjistěte sami, že ne každé levnější víno musí být nekvalitní.
Komentáře